Press

Gastronews.cz - České vepřové od českých chovatelů

Tradiční českou kuchyni si bez vepřového masa snad ani nelze představit. Časopisy o dietách sice často vnucují představu, že je příliš tučné a tedy nezdravé, ale mnohdy je zdravější než dovezené kuře z pochybného chovu. Vepřové maso samo o sobě rozhodně nezdravé není, nezdravé jsou jen kuchařské kejkle, které s ním provádíme. Jak si tedy v současné době stojí vepřové maso na žebříčku oblíbenosti českých spotřebitelů?

Trendy zdraví.cz -Podporujte české zemědělce

Česnek z Číny, cibule z Austrálie, rajčata ze Španělska, jablka z Nového Zélandu, máslo z Polska, drůbeží maso z Brazílie nebo vajíčka z USA – v dnešní době nic neobvyklého. Už jsme si zvykli na geografickou rozmanitost původu základních potravin, ale tato možnost je vykoupena celou řadou problémů.

Obdobně to platí u masných výrobků a dalších zemědělských komodit. Zatímco na přelomu tisíciletí byla spotřeba masa z devadesáti procent pokryta z českých zdrojů, v současné chvíli tvoří dovozové vepřové již více než třetinu. Stejná situace v procentuálním vyjádření panuje například u másla. Pokud by těchto komodit byl v českém prostředí nedostatek, má jistě zesílený dovoz své opodstatnění. Statistické údaje však jednoduše prokazují, že dovezené množství jednoho produktu prakticky vyvažuje jeho export. Potraviny se tak zdánlivě bezcílně potulují napříč světem. Tím co řídí jejich směr je koupěschopnost obyvatelstva té které země a zájem maloobchodních řetězců.

Šťastné ženy - Proč jíst české potraviny?

Vánoce jsou již tradičně svátky, při kterých na český stůl míří ´na přilepšenou´ řada exotických produktů. I předlistopadové generace tak mají štědrovečerní tabuli spojenou s představou ošatky banánů, pomerančů, mandarinek nebo kiwi. Určitě není na škodu ochutnat zahraniční speciality, připomenout bychom si však měli především přírodní produkty, které našemu zdraví a správnému vstupu do nového kalendářního roku prospějí nejvíce. Ovoce, zelenina i další výsledky práce českých farmářů.

Kvalita českých produktů je prověřena generacemi, na výrobcích našich zemědělců vyrůstala také většina z nás. Přestože záplava levných cizokrajných potravin na pultech navozuje iluzi zbytečnosti této tradice, opak je pravdou. Vedle kvality jsou totiž české potraviny logicky tím nejvhodnějším, po čem můžeme sáhnout.

Jsme si v bezpečnosti potravin rovni?

V posledních několika dnech otřásl Německem (a i zbytkem Evropy) skandál s výskytem dioxinů. Vedle zdravotního problému, který sice není akutní, ale je velmi vážný, poukazuje celý skandál i na způsob fungování řetězce, jež by měl ochraňovat spotřebitele. I v něm jsou, jak se zdá, někteří rovnější než ostatní. Jenže jak tohle ospravedlnit, když jde o zdraví?

Dioxiny jsou velmi nebezpečné látky – v přírodě jedny z nejjedovatějších. Obecně známá je jejich rakovinotvorná aktivita. Není však jediná. Dioxiny postihují také imunitní systém a reprodukci. Co je na nich potom asi nejzákeřnější je jejich kumulativní povaha. Jsou to látky, které se v těle ukládají a prakticky vůbec nejsou vylučovány. Kumulují se tedy v potravním řetězci a největší zatížení nese ten, kdo stojí na jeho konci, člověk.

FitVit.cz - O vepřovém mase

Maso má všeobecně poměrně dobré zastoupení všech aminokyselin, a tak je dobré ho alespoň občas zařadit do svého jídelníčku. Je vhodné střídat zdroje bílkovin, abychom zabezpečili komplexní přísun aminokyselin. Vepřové maso může doplnit případnou nevyváženost aminokyselinového spektra. Vepřové maso obsahuje i vitamíny skupiny B nebo draslík.

Za zmínku stojí i skutečnost, že část tuku vepřového masa je mononenasycený a tím není tak nebezpečný pro zdraví, jako tuky z masa hovězího. I přesto si vybírejte výhradně libové maso jako kýta, kotlety zbavené tuku nebo panenku.

Třetí věk.cz - České vepřové od českých chovatelů

Tradiční českou kuchyni si bez vepřového masa snad ani nelze představit. Časopisy o dietách sice často vnucují představu, že je příliš tučné a tedy nezdravé, ale mnohdy je zdravější než dovezené kuře z pochybného chovu.

Vepřové maso samo o sobě rozhodně nezdravé není, nezdravé jsou jen kuchařské kejkle, které s ním provádíme. Jak si tedy v současné době stojí vepřové maso na žebříčku oblíbenosti českých spotřebitelů?

Pokud nejsme zatíženi předsudky a jde nám především o kvalitu, pak je důležité vybrat si takového prodejce s masem, jemuž nevadí, když si maso na pultech pořádně prohlédneme, případně nám dobře poradí, jaký kousek se hodí k pečení, jaký ke smažení nebo na gril.Vepřové maso se označuje jako potravina s vysokým obsahem tuku, ale ve skutečnosti obsahuje jen 2% lipidů, zbytek jsou glycidy, minerální látky, vitaminy a jiné nebílkovinné látky.



Víte že ....

Prasnice dá každý rok více než 2 vrhy. V česku ročně vyrobíme 358 tisíc tun vepřového masa a sníme ho 575 tis. tun. To znamená, že pro zabezpečení dostatku je ročně třeba 40% masa dovézt. Pro růst každého kilogramu masapotřebuje prase průměrně 2,8 kg krmných směsí. V ekologických chovech doshuje tato hodnota až 5,5kg.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty