Cena vepřového – scénář se stále opakuje

Není to ani rok, co Svaz chovatelů prasat upozorňoval na skutečnost, že byť se cena vepřového na pultech obchodů zvyšuje, zemědělcům zisky nijak závratně nestoupají. Situace se opět opakuje - přibližně před měsícem vypustil Svaz zpracovatelů masa informaci o tom, že vepřové maso po Velikonocích rychle zdraží. Nyní využívají situaci jak jatka, tak maloobchodníci, a vůbec se přitom neohlížejí na skutečnost, že ceny u nás nerostly nijak zásadně.

Chovatelé prodávají stále svoji produkci velmi levně. Měsíční průměr za březen byl podle ČSÚ jen 31,57 Kč/kg - tedy na úrovni roku 2004! Podle cen v maloobchodní síti by to však nikdo nehádal. Po novoročním zlevňování vyskočily spotřebitelské ceny prudce nahoru. V porovnání s únorem se vepřová kýta prodávala o 13 korun dráž (133 Kč/kg). Stejné ceny byly na pultech maloobchodů v době, kdy se jatečná prasata prodávala za 42 až 43 Kč.

Mírně si polepšila i jatka. Cena, za kterou prodávají kýtu bez kosti (která je ČSÚ sledována), se meziměsíčně zvýšila o téměř šest korun, zatímco zemědělci dostali více o necelých 50 haléřů. Zisky však plynou především do kapes maloobchodníků, protože marže, které se obvykle pohybovaly do 20 korun vyskočily v březnu na 37 Kč na každém kilogramu.

Proč prodávají chovatelé vykrmená prasata levně? Zemědělci chovající prasata jsou doslova rukojmí jatek, neboť není možné prodat vykrmené prase kdykoli si vzpomenou. Prase dosáhne ve výkrmu v určité době ideální jateční váhy a chovatel má asi jen 10 dní, kdy za něj dostane tu nejlepší cenu. Potom už je prase příliš těžké a začíná tučnět. Protože se při výkupu prasat hledí na obsah tuku v mase jeho cena postupně klesá.

Plánování chovu prasat není jednoduchou záležitostí a nikdy dopředu nevíte, jaké budou aktuální výkupní ceny – kterým se nakonec stejně musíte víceméně přizpůsobit. V neprospěch českých chovatelů nahrává i fakt, že v celé Evropě panuje nadprodukce vepřového, které je v jiných státech navíc dumpingově dotováno z různých národní dotací.

Zdroj: SCHP


Víte že ....

Organizace spojených národl předpokládá, že se celosvětová spotřeba vepřového masa v průběhu příštích 20 let zvýší o 70%. Vepřové maso v některých partiích obsahuje jen 1,2% tuku, což je obdobné jako u masa drůbežího. Prase je z fyziologického hlediska člověku nejpodobnějším domácím zvířetem.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty