Chov prasat se zemědělcům kvůli nízkým výkupním cenám nevyplácí a ruší postupně svoje chovy

Konec chovu prasat v Čechách se blíží. Za posledních dvacet let se jejich celkový počet snížil o osmdesát procent. Výkupní ceny vepřového masa trvale klesají. Proto i další zemědělci zvažují zrušení chovu.

„Do konce roku počítáme s tím, že utlumíme připouštění prasnic, tím pádem je možné, že do konce roku už nebude žádné sele,“ říká zootechnik Miroslav Švec z vepřína zemědělského družstva Novosedly na Strakonicku.

Důvod je jasný. Chov prasat se ani tomuto zemědělskému podniku nevyplácí. V současné době prodávají totiž například stopětikilové prase za průměrnou cenu 24 za kilogram, což je podle zootechnika nejnižší cena od roku 2006. „Náklady neustále stoupají, tak jenom blázen by pokračoval v této komoditě,“ dodává Miroslav Švec. Podle něj se nevyplácí ani prodej napřímo, protože zájemců o porážky je čím dál méně.

Prostory po prasatech zůstanou prázdné, podle Miroslava Švece asi dojde k jejich demolici.

„Paradoxně místo prasat a zemědělské výrobě se možná budeme více věnovat výrobě elektřiny,“ dodává s tím, že někteří zemědělci už mají místo prasat solární panely.

Cenu vepřového masa ovlivnilo víc faktorů. Jedním z nich byl například výskyt afrického moru prasat v Evropě, vysvětluje ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná:

„Zabránil vývozům do Číny vytvořením přebytků vepřového masa, které se k nám hrne za podnákladové ceny. Když ten tragický cenový vývoj sečteme ještě s nedostatečnými národními podporami, tak se nedají očekávat dobré vyhlídky, spíše je to jeden z posledních hřebíčků do rakve jihočeského chovu prasat.“

I přesto, že výkupní cena vepřového masa se stále propadá, v obchodech ho levněji nekoupíme. Zpracovatelé, obchodní řetězce a další finální prodejci si zvyšují marže, tedy rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor:Jitka Cibulová Vokatá
 

Víte že ....

Organizace spojených národl předpokládá, že se celosvětová spotřeba vepřového masa v průběhu příštích 20 let zvýší o 70%. Výrobní cyklus od inseminace prasnice až po prodej z toho narozeného zvířete trvá 9 měsíců? V česku ročně vyrobíme 358 tisíc tun vepřového masa a sníme ho 575 tis. tun. To znamená, že pro zabezpečení dostatku je ročně třeba 40% masa dovézt.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty