Tratit pět stovek na praseti? V Pasecké skončili po 70 letech s chovem

Smažený vepřový řízek, moravský vrabec, pečené vepřové koleno. Na dobroty z vepřového masa nedáme dopustit. I když ho průměrný Čech spořádá ročně přes čtyřicet kilogramů, českého vepřového je stále méně. Na Olomoucku naposledy skončila s chovem prasat společnost Paseka, zemědělská. V porodnách a výkrmnách, jež jsou dnes prázdné, přitom chrochtala na 70 let.

Paseka, zemědělská se věnovala chovu prasat od roku 1996. Historicky i původní zemědělské družstvo, jehož transformací vznikla akciová společnost, mělo ve stájích tisíce kusů prasat od 50. let minulého století. „Vždy tady byla prasata. Ročně jsme měli na porodnách čtyři až pět tisíc vlastních selat, do toho jsme dokupovali šest až deset tisíc prasat do našich výkrmen,“ popisovala předsedkyně představenstva společnosti Jana Krasulová.

Více na: https://www.denik.cz/ekonomika/tratit-pet-stovek-na-praseti-v-pasecke-je-s-chrochtanim-cunikum-konec-20200715.html


Víte že ....

Prase je z fyziologického hlediska člověku nejpodobnějším domácím zvířetem. Březost prasnice trvá 3 měsíce, 3 týdny a 3 dny? Každý Čech, včetně kojenců, sní ročně 41 kilogramů vepřového masa a z toho plnou polovinu ve formě masných výrobků - nejčastěji uzenin.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty