Za vepřové si připlatíme, cenu táhne zvýšená poptávka v Číně i málo prasat v tuzemsku

Cena vepřového masa na evropském trhu stoupá, od poloviny března do současnosti u jatečně zpracovaných prasat o zhruba pětinu, u jednotlivých samostatně obchodovaných částí i o 40 procent. V následujících měsících vepřové zdraží i v obchodech, možná až o pětinu, řekl výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Podle ředitele Svazu chovatelů prasat Jana Stibala za zdražením stojí větší prodeje masa do Číny, kde chovy decimuje africký mor prasat, ale také to, že zpracovatelé v minulosti nezlevňovali, když byla prasata vykupovaná za ceny nižší, než byly náklady.

Chovatelé tak zavírali chovy a nyní prasata nemají, cena proto roste. Od začátku tisíciletí klesly podle údajů Českého statistického úřadu počty v dubnu chovaných prasat ze skoro 3,7 milionu na loňských 1,56 milionu.

Čeští spotřebitelé podle Katiny mohli zaznamenat zdražování zatím jenom omezeně, maloobchod nyní doprodává maso za dříve dohodnuté ceny. "Velmi podobně tomu je i v případě masných výrobků, jejichž prodejní ceny obvykle reagují na cenu masa ještě s větší časovou prodlevou," dodal. "V případě masných výrobků se zdražení na pultech zřejmě odehraje z menší části již v dubnu, ale výraznější nárůst spotřebitelských cen se projeví až v květnu a červnu," uvedl svaz.

Svaz chovatelů v informačním bulletinu sdělil, že v Německu cena roste a zdražování začíná i v dalších evropských zemích. "I náš trh se konečně probudil z letargie a cena se výrazněji pohnula. Ve třináctém týdnu stoupla téměř o korunu na 36,19 Kč. Téměř po půl roce se chovatelé dočkali posunu nad 36 Kč/kg," uvedl svaz. Někteří zpracovatelé tak nyní vykupují i za 40 korun za kilogram.

V ČR podle ČSÚ stál loni na začátku roku kilogram vepřové pečeně s kostí 119,6 koruny, na konci roku kolem 115 korun.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz


Víte že ....

Prasnice je schopna každý rok vychovat více ne 30 selat a v jednom vrhu jich bývá mezi 10-16 selaty. Vepřové maso v některých partiích obsahuje jen 1,2% tuku, což je obdobné jako u masa drůbežího. V česku ročně vyrobíme 358 tisíc tun vepřového masa a sníme ho 575 tis. tun. To znamená, že pro zabezpečení dostatku je ročně třeba 40% masa dovézt.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty