Vědci vyvíjejí čárový kód pro steaky, který půjde naskenovat

Vědci pracují na neviditelném "čárovém kódu", který bude možné nastříkat na hovězí maso. Spotřebitelé by ho naskenovali chytrým telefonem, a ujistili se tak o původu výrobku. Cílem je zamezit podvodům, jako byl například celoevropský skandál se zaměňováním hovězího masa za koňské v roce 2013, napsal britský deník The Daily Telegraph.

Technologii na bázi jedlého, netoxického oxidu křemičitého vyvíjí poradenská firma Pricewaterhouse Coopers (PWC). Spotřebitelé se díky ní dozvědí, odkud steak je, co zvíře jedlo a jak bylo maso zpracováno. Poprvé má být tento způsob označování použit v příštích 12 měsících v Číně a v Austrálii.

Sydneyský řezník Anthony Puharich, který systém zkouší, soudí, že technologie znamená opravdovou revoluci v potravinářském průmyslu. "Zákazník získá ohledně původu masa naprostou jistotu," tvrdí Puharich. Je to podle něj další krok k zajištění bezpečnosti potravin.

Zdroj: http://prumyslovaautomatizace.com


Víte že ....

Každý Čech, včetně kojenců, sní ročně 41 kilogramů vepřového masa a z toho plnou polovinu ve formě masných výrobků - nejčastěji uzenin. Organizace spojených národl předpokládá, že se celosvětová spotřeba vepřového masa v průběhu příštích 20 let zvýší o 70%. Výrobní cyklus od inseminace prasnice až po prodej z toho narozeného zvířete trvá 9 měsíců?

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty