Pražskou šunku zapsali na evropský seznam specialit. Čekala šest let

Pražská šunka se dostala na evropský seznam Zaručených tradičních specialit (ZTS). Výrobek z vepřové kýty, který musí splňovat přesnou recepturu, v úterý zaregistrovala Evropská komise. Žádost českých výrobců projednávala přibližně šest let.

„Dnes byla formálně Pražská šunka zapsána na evropský seznam Zaručených tradičních specialit (ZTS),” řekl Novinkám mluvčí ministerstva zemědělství Marek Zemánek.

Výrobek s názvem „Pražská šunka“ a evropským žlutomodrým logem musí vždy splňovat přesnou recepturu a technologii výroby.  Výrobek s tímto názvem tak bude možné ve všech členských státech vyrábět pouze podle zapsané specifikace.

O zařazení na seznam v Bruselu rozhodli letos v únoru, nyní proběhl samotný zápis.

Jako Pražská šunka se už od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských produktů, který má původ v České republice, zejména v Praze.

V ČR se název tradičně používá pro šunku nejvyšší jakosti z vepřové kýty, kde je původní oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu. Zároveň však podobnou šunku vyráběli a dodnes vyrábějí v dalších evropských státech, například v Itálii, Rakousku nebo Německu.

„Právě proto byla jednání o udělení loga poměrně komplikovaná, s ostatními členskými státy jsme se museli shodnout na přesném receptu i způsobu výroby,” dodal mluvčí.

Zaručenou tradiční specialitou může být podle definice výrobek odpovídající zapsané specifikaci, u kterého je prokázané používání na domácím trhu po dobu nejméně 30 let.

Tři varianty
Pražská šunka s logem Zaručené tradiční speciality EU má tři následující varianty:
1. Pražská šunka na kosti se od ostatních šunek na kosti odlišuje způsobem výběru a opracování základní suroviny. Dalším znakem je specifický poměr při výrobě použitých vepřových kýt a láku, které odpovídají kategorii šunek nejvyšší jakosti.
2. Pražská šunka bez kosti je zauzená šunka nejvyšší jakosti, u které je významným rysem dekorativní povrchové krytí. Odlišujícím prvkem je také typický vejčitý nebo válcovitý tvar hotového výrobku.
3. Pro Pražskou šunku – konzervu je charakteristický aspik v tenké vrstvě mezi šunkou a obalem. Typický je vejčitý tvar plochého obalu (konzervy)

 

Zdroj: https://www.novinky.cz


Víte že ....

Každý Čech, včetně kojenců, sní ročně 41 kilogramů vepřového masa a z toho plnou polovinu ve formě masných výrobků - nejčastěji uzenin. Sele při porodu váží průměrně 1,3 kg. Za šest měsíců téměř zestonásobí svoji počáteční váhu. Vepřové maso v některých partiích obsahuje jen 1,2% tuku, což je obdobné jako u masa drůbežího.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty