Bramborové noky s pečení a špenátem

Seznam surovin:

  • mouka pšeničná polohrubá 1 hrst (orientační množství, na vál)
  • vepřové maso 1 kilogram (pečeně bez kosti)
  • špenát 600 gramů (špenátové listy)
  • smetana 1 decilitr (30%, do špenátu)
  • cibule 2 kusy
  • sádlo 2 lžíce
  • máslo 1 lžíce
  • kmín 1 lžička (orientační množství)
  • pepř černý 2 špetky (orientační množství, mletý)
  • sůl 5 špetek (orientační množství)
  • vývar 1 decilitr (horký, na podlití)

Na noky:

  • brambory 350 gramů (vařené ve slupce)
  • mouka pšeničná hrubá 250 gramů
  • máslo 2 lžíce
  • vejce 1 kus
  • sůl 1 špetka (orientační množství)

 

Postup přípravy:

Uvařené brambory oloupeme, propasírujeme, přidáme sůl, rozšlehané vejce a mouku a zhotovíme tužší těsto. Na pomoučeném válu připravíme několik válečků silných asi jako prst, které nakrájíme na kousky. Vidličkou v nich vytlačíme rýhy a zavaříme je do vroucí osolené vody. Noky vaříme asi 3 - 4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Vyjmeme je cedníkem a necháme odkapat.

Maso očistíme, osolíme, opepříme a poprášíme kmínem. V hlubší pánvi rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět 1 nakrájenou cibuli. Pak přidáme pečínku a ze všech stran ji zprudka ve výpeku opečeme. Pečínku přendáme do pekáčku, přelijeme výpekem, přiklopíme a pečeme přibližně 70 minut při 170° C. Během této doby maso jednou otočíme. Téměř hotové maso odkryjeme a 10 minut při 190° C dopékáme dozlatova na kůrku.

Hotové maso nakrájíme na plátky a uchováváme v teple. Výpek dochutíme solí, pepřem a popřípadě mírně zředíme vývarem. Špenát očistíme, odkrájíme tuhé stonky a ve velké pánvi ho orestujeme na másle s cibulí nakrájenou na kolečka. Orestovaný špenát doplníme smetanou, ochutíme solí a pepřem a rozdělíme ho s noky na talíře. Přidáme plátky masa a vše přelijeme výpekem.

Zdroj: http://www.igurmet.cz


Víte že ....

Výrobní cyklus od inseminace prasnice až po prodej z toho narozeného zvířete trvá 9 měsíců? Prase je z fyziologického hlediska člověku nejpodobnějším domácím zvířetem. Každý Čech, včetně kojenců, sní ročně 41 kilogramů vepřového masa a z toho plnou polovinu ve formě masných výrobků - nejčastěji uzenin.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty