Seznam surovin:
Na noky:
Postup přípravy:
Uvařené brambory oloupeme, propasírujeme, přidáme sůl, rozšlehané vejce a mouku a zhotovíme tužší těsto. Na pomoučeném válu připravíme několik válečků silných asi jako prst, které nakrájíme na kousky. Vidličkou v nich vytlačíme rýhy a zavaříme je do vroucí osolené vody. Noky vaříme asi 3 - 4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Vyjmeme je cedníkem a necháme odkapat.
Maso očistíme, osolíme, opepříme a poprášíme kmínem. V hlubší pánvi rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět 1 nakrájenou cibuli. Pak přidáme pečínku a ze všech stran ji zprudka ve výpeku opečeme. Pečínku přendáme do pekáčku, přelijeme výpekem, přiklopíme a pečeme přibližně 70 minut při 170° C. Během této doby maso jednou otočíme. Téměř hotové maso odkryjeme a 10 minut při 190° C dopékáme dozlatova na kůrku.
Hotové maso nakrájíme na plátky a uchováváme v teple. Výpek dochutíme solí, pepřem a popřípadě mírně zředíme vývarem. Špenát očistíme, odkrájíme tuhé stonky a ve velké pánvi ho orestujeme na másle s cibulí nakrájenou na kolečka. Orestovaný špenát doplníme smetanou, ochutíme solí a pepřem a rozdělíme ho s noky na talíře. Přidáme plátky masa a vše přelijeme výpekem.
Zdroj: http://www.igurmet.cz
Víte že ....
Prase je z fyziologického hlediska člověku nejpodobnějším domácím zvířetem. Prasnice dá každý rok více než 2 vrhy. Na světě je poraženo 1,3 miliardy prasat a ročně je vyprodukováno (a také spotřebováno) více než 100 milionů tun vepřového masa.