Výroba masa stále klesá. Lidé na něm šetří

Češi utrácejí za maso domácích sedláků stále méně, což se projevuje i na jeho výrobě. Třeba vepřového masa dodali sedláci na trh 211 tisíc tun, což bylo o devět tisíc tun méně než v roce 2016. Také výroba hovězího se snížila, a to o více než čtyři tisíce tun na 67,7 tisíce tun. „Naopak drůbežího masa bylo proti roku 2016 vyrobeno více o 2,4 tisíce tun,“ uvedl Jiří Hrbek z ČSÚ.

Tuzemští producenti loni prodali 2901 milionu litrů mléka, bylo to o 6,7 procenta více než v roce 2016. Průměrná cena výrobců činila 8,44 koruny za litr, tedy o 25,7 procenta více.

„U mléka se jasně ukázal celoevropský problém s mléčným tukem, což dokumentuje zejména výrazný pokles vývozu másla, protože mléčný tuk se zpracovával a realizoval v drtivé většině na domácích trzích,“ řekla Deníku mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Ceny jatečního skotu byly loni v průměru o 2,3 procenta vyšší než v předchozím roce. Jateční býci se prodávali v průměru za 47,48 koruny za kilogram živé váhy a za 86,4 koruny v jatečné hmotnosti. Domácí produkce masa nestačila na spotřebu. Živý skot k porážce se dovážel zejména ze Slovenska, naopak zvířata směřovala do Rakouska, Turecka a Německa.

„Snižující se počty vykrmovaného a následně v Česku poráženého skotu se nedaří dlouhodobě změnit,“ řekl Deníku ředitel Svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát. Důvodem jsou podle něj neochota spotřebitelů připlatit si za kvalitní maso nebo složitější kuchyňská úprava hovězího.
Lidé podle Maláta dávají přednost jídlům umožňujícím rychlejší servírování, hlavně z drůbežího masa. Malát je přesvědčen, že na menším zájmu českých zemědělců o výkrm hovězího skotu se podepisují také „zaručeně správné“ informace o škodlivosti konzumace červeného masa. Chov je tak pro ně často ekonomicky neefektivní.

Prasat bylo loni na jatkách poraženo o 3,7 procenta méně než v předchozím roce, výroba vepřového klesla o 4,2 procenta. Důvodem bylo méně vykrmovaných prasat. Chovatelé vykrmená prasata prodávali v průměru za 32,52 koruny za kilogram živé váhy nebo 42,27 koruny za kilogram masa. Selata na výkrm se dovážela zejména z Německa, Dánska a Nizozemska, jatečná prasata se naopak vyvážela na Slovensko, do Maďarska a do Německa.

O 1,5 procenta na 158,9 tisíce tun se naopak zvýšila produkce masa drůbežího. Do Česka se dováželo zejména z Polska a Německa, vývoz směřoval zejména na Slovensko.

Neustávající pokles produkce vepřového i hovězího masa a jen mírné zvýšení výroby drůbežího je podle potravinářů alarmující. „Pro zpracovatele je čím dál obtížnější nakoupit na trhu maso českého původu,“ uvedla Večeřová. Aby se výroba masa a masných výrobků v Česku vůbec udržela, musejí jeho zpracovatelé surovinu dovážet ze zahraničí. „Do budoucna je určitě potřeba zaměřit se na zvýšení vývozu výrobků s vyšší přidanou hodnotou,“ dodala Večeřová.

Zdroj: deník.cz
Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/vyroba-masa-stale-klesa-lide-na-nem-setri-20180130.html

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/vyroba-masa-stale-klesa-lide-na-nem-setri-20180130.html


Víte že ....

Průměrná porážková hmotnost prasete se pohybuje mírně nad hmotnosti 110 kg. Z toho čistá hmotnost libového masa po odečtu kostí a tuku tvoří necelých 50 kg. Každý Čech, včetně kojenců, sní ročně 41 kilogramů vepřového masa a z toho plnou polovinu ve formě masných výrobků - nejčastěji uzenin. Sele při porodu váží průměrně 1,3 kg. Za šest měsíců téměř zestonásobí svoji počáteční váhu.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty