Nový druh bílého masa

Potraviny v nejrůznějších podobách jsou v dnešní době velmi módní téma. Asi každý z nás při výběru surovin dělá kompromisy. Rádi jíme dobré jídlo, zároveň ale chceme, aby neobsahovalo příliš kalorií a bylo z kvalitních surovin. Víte ale, že i vy si nejspíše pochutnáváte na dalším druhu bílého masa? A kuřecí ani rybí tím nemyslíme…

Potraviny a jejich složení jsou jedna z nejpřetřásanějších témat ve všech médiích. Vídáme pořady a soutěže o vaření, diskuzní fóra o konkrétních potravinách a nejaktuálnějších nutričních trendech. Není to tak dávno, co byl doporučován tuk rostlinný, a to v mnoha podobách. Dnes je naopak zase preferován tuk živočišný. Čemu dáme přednost, je na každém z nás. Pravda ale je, že se potraviny přizpůsobují poptávce a ta žádá jídla se sníženým obsahem kalorií – maso nevyjímaje.

Nový druh bílého masa
Že je drůbeží dietní maso, ví asi každý, ale že mezi ně můžeme zařadit i maso z prasete, to ví jen málokdo. Například v USA je vepřové označováno jako nový druh bílého masa. A skutečně – například vepřová kýta obsahuje velmi nízké množství tuku, například jako drůbež. Z hlediska obsahu tuku tak můžeme bez nadsázky hovořit o mase bílém.

České je zárukou kvality
Kromě obsahu tuku bychom měli při výběru potravin myslet i na zemi původu, ať už vajíček, masa či dalších surovin. České vepřové, ale také kuřecí maso se může chlubit nezávadností. Na rozdíl od masa dováženého se u toho tuzemského ani jednou neobjevily žádné nežádoucí látky, jako například fipronil, antibiotika, hormony nebo dioxiny. V Česku jsou chovy velmi přísně kontrolovány, ale jejich výsledky v podobě kvalitního masa a vajec často nedoceňujeme.

Etikety
Kromě nezávadnosti potravin bychom měli při výběru jakékoli suroviny hledět i na to, jakou zemi koupí konkrétní potraviny podporujeme. U masa je věc vážnější i proto, že předejdeme mnohahodinovým transportům zvířat na porážku, jak je tomu u masa z dovozu, nebo dokonce nákupu mražených výrobků. Čerstvost vám zaručí jedině maso pocházející z českých chovů. Nápovědou je na každém balíčku masa informace, kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a kde poraženo. Pokud sáhnete po mase zahraničím, možná budete překvapeni, jakého „cestovatele“ vlastně konzumujete. Buďme patrioty a kupujme české produkty – podpoříme tak sami sebe.

-japa-


Víte že ....

Prase je z fyziologického hlediska člověku nejpodobnějším domácím zvířetem. Sele při porodu váží průměrně 1,3 kg. Za šest měsíců téměř zestonásobí svoji počáteční váhu. Pro růst každého kilogramu masapotřebuje prase průměrně 2,8 kg krmných směsí. V ekologických chovech doshuje tato hodnota až 5,5kg.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty