Nový druh bílého masa

Potraviny v nejrůznějších podobách jsou v dnešní době velmi módní téma. Asi každý z nás při výběru surovin dělá kompromisy. Rádi jíme dobré jídlo, zároveň ale chceme, aby neobsahovalo příliš kalorií a bylo z kvalitních surovin. Víte ale, že i vy si nejspíše pochutnáváte na dalším druhu bílého masa? A kuřecí ani rybí tím nemyslíme…

Potraviny a jejich složení jsou jedna z nejpřetřásanějších témat ve všech médiích. Vídáme pořady a soutěže o vaření, diskuzní fóra o konkrétních potravinách a nejaktuálnějších nutričních trendech. Není to tak dávno, co byl doporučován tuk rostlinný, a to v mnoha podobách. Dnes je naopak zase preferován tuk živočišný. Čemu dáme přednost, je na každém z nás. Pravda ale je, že se potraviny přizpůsobují poptávce a ta žádá jídla se sníženým obsahem kalorií – maso nevyjímaje.

Nový druh bílého masa
Že je drůbeží dietní maso, ví asi každý, ale že mezi ně můžeme zařadit i maso z prasete, to ví jen málokdo. Například v USA je vepřové označováno jako nový druh bílého masa. A skutečně – například vepřová kýta obsahuje velmi nízké množství tuku, například jako drůbež. Z hlediska obsahu tuku tak můžeme bez nadsázky hovořit o mase bílém.

České je zárukou kvality
Kromě obsahu tuku bychom měli při výběru potravin myslet i na zemi původu, ať už vajíček, masa či dalších surovin. České vepřové, ale také kuřecí maso se může chlubit nezávadností. Na rozdíl od masa dováženého se u toho tuzemského ani jednou neobjevily žádné nežádoucí látky, jako například fipronil, antibiotika, hormony nebo dioxiny. V Česku jsou chovy velmi přísně kontrolovány, ale jejich výsledky v podobě kvalitního masa a vajec často nedoceňujeme.

Etikety
Kromě nezávadnosti potravin bychom měli při výběru jakékoli suroviny hledět i na to, jakou zemi koupí konkrétní potraviny podporujeme. U masa je věc vážnější i proto, že předejdeme mnohahodinovým transportům zvířat na porážku, jak je tomu u masa z dovozu, nebo dokonce nákupu mražených výrobků. Čerstvost vám zaručí jedině maso pocházející z českých chovů. Nápovědou je na každém balíčku masa informace, kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a kde poraženo. Pokud sáhnete po mase zahraničím, možná budete překvapeni, jakého „cestovatele“ vlastně konzumujete. Buďme patrioty a kupujme české produkty – podpoříme tak sami sebe.

-japa-


Víte že ....

Vepřové maso v některých partiích obsahuje jen 1,2% tuku, což je obdobné jako u masa drůbežího. Březost prasnice trvá 3 měsíce, 3 týdny a 3 dny? Na světě je poraženo 1,3 miliardy prasat a ročně je vyprodukováno (a také spotřebováno) více než 100 milionů tun vepřového masa.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty