Olomoucký Garden Food Festival

Olomoucký Garden Food Festival se blíží. Jaké dobroty a hvězdy nabídne? Renomovaní šéfkuchaři v čele se „šéfem" Zdeňkem Pohlreichem, michelinským Radkem Kašpárkem, foodblogerkou Kamilou Kamu Rundusovou nebo cukrářkou Ivetou Fabešovou se opět chystají na Hanou.

Třetí ročník olomouckého Garden Food Festivalu nabídne více než šedesát restaurací, vinařů, minipivovarů i tradičních pivních značek nebo prodejců prémiových destilátů a k tomu přes třicet regionálních výrobců a farmářů.

Přehlídka dobrého jídla a pití se uskuteční ve Smetanových sadech o víkendu 13. a 14. května.

Řada restaurací se ale na festivalu představí poprvé.

Patří mezi ně například i olomoucká restaurace Konvikt. Její šéfkuchař Lukáš Vrba si dal na festivalovém menu hodně záležet.

„Vzhledem k tomu, že motto naší kuchyně je ´čerstvě, sezónně a moderně´, menu postavíme právě na těchto kvalitách. Připravíme například sicilskou caponatu, polévku z medvědího česneku, salát s marinovaným lososem, ale taky hot dog s domácí salsicciou nebo vepřové iberico s kimčchi,“ přiblížil Lukáš Vrba.

Pochoutky z karavanů
Nově na festival přijede i několik foodtrucků. „Že je možné z karavanů prodávat i něco lepšího než párky, klobásy a langoše dokáže například restaurace Grand Cru nebo prodejce vietnamských baget Banh-mi-ba,“ řekl za pořadatele Pavel Vysloužil.

Likérníci i kořenáři
Pořadatelé kladou důraz na podporu regionu, a to nejen restaurací a kuchařů, ale taky místních výrobců a farmářů.

Proto opět posílili regionální sekci. Představí se 34 značek především z Hané a Jeseníků.

„Některé vystavovatele zveme opakovaně, ale s mnohými jsme navázali spolupráci poprvé. Bohatě tak budou zastoupeni místní pekaři, cukráři, uzenáři, mlékaři, pivovarníci, likérníci, medaři nebo kořenáři. Máme velkou radost, že se lokální potravináři představí v tak pestrém vzorku,“ řekla koordinátorka regionální sekce Julie Zendulková.

Kuchařské osobnosti v akci
Prezentaci restaurací a regionálních značek jako každoročně doplní atraktivní kuchařská show na pódiu, kterou návštěvníky provede moderátor Radiožurnálu Petr Král.

„Hlavní hvězdou festivalu je opět Zdeněk Pohlreich, který se v neděli objeví na scéně hned třikrát. Při práci ale mohou diváci sledovat i další výrazné osobnosti gastronomické scény. V sobotu na festivalu poprvé přivítáme tři kuchařské osobnosti, michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka, foodblogerku a specialistku na asijskou kuchyni Kamilu Kamu Rundusovou a respektovanou cukrářku Ivetu Fabešovou. Chybět nebude ani hvězda české gastronomie Jan Punčochář a herečka a spisovatelka Markéta Hrubešová,“ jmenoval některé účinkující Vysloužil.

Zdůraznil ale, že i do doprovodného programu se promítne důraz na regionální charakter.

„V akci lze vidět například šéfkuchaře Jaroslava Klára a Přemka Forejta,“ doplnil.

Kulinářské prezentace i něco pro děti
Po oba festivalové dny se na pódiu odehraje i další zajímavá podívaná včetně porcování obřích ryb, hmyzí a papričkové show a dalších kulinárních prezentací.

Pořadatelé počítají s tím, že za dobrým jídlem a pitím do Smetanových sadů vyrazí celé rodiny.

Jako každoročně tak v areálu bude dětská zóna. Její program z velké části obstará tradiční partner festivalu – Pevnost poznání, jejíž animátoři připravili pro malé návštěvníky zábavné experimenty, hlavolamy, tvůrčí dílny i výtvarné aktivity.

Vloni se do Smetanových sadů vydalo přes dvanáct tisíc lidí, v roce 2015 to bylo necelých deset tisíc návštěvníků.

Více informací najdete na www.gardenfoodfestival.cz.

Zdroj: http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/garden-food-festival-se-blizi-jake-dobroty-a-hvezdy-nabidne-20170503.html

 

 


Víte že ....

Sele při porodu váží průměrně 1,3 kg. Za šest měsíců téměř zestonásobí svoji počáteční váhu. Výrobní cyklus od inseminace prasnice až po prodej z toho narozeného zvířete trvá 9 měsíců? Prasnice dá každý rok více než 2 vrhy.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty