Seznam surovin:
vepřové maso 600 gramů (tučné, lalok, nebo hlava)
křen 100 gramů (syrový, čerstvý)
cibule 1 kus (velká)
hořčice plnotučná (dle chuti)
cibule (nakrájená nať)
sůl 1 špetka (podle chuti)
Postup přípravy:
Očištěné vepřové maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pozvolna vaříme doměkka. Doba vaření závisí na druhu masa (cca 2 hodiny).
Křen oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme ostrým nožem na tenká kolečka.
Uvařené maso necháme odkapat, nakrájíme ho na plátky, osolíme, posypeme cibulovou natí a podáváme s křenem, hořčicí a cibulí. Nejlepší přílohou je měkký čerstvý chléb.
Zdroj: http://www.igurmet.cz
Víte že ....
Na světě je poraženo 1,3 miliardy prasat a ročně je vyprodukováno (a také spotřebováno) více než 100 milionů tun vepřového masa. Každý Čech, včetně kojenců, sní ročně 41 kilogramů vepřového masa a z toho plnou polovinu ve formě masných výrobků - nejčastěji uzenin. Průměrná porážková hmotnost prasete se pohybuje mírně nad hmotnosti 110 kg. Z toho čistá hmotnost libového masa po odečtu kostí a tuku tvoří necelých 50 kg.