Škvarky a škvarková pomazánka

Pravidlo první a jediné? Nebabrejte se s tím! Máte li k dispozici litinový hrnec, je to brnkačka náročná jedině na čas. Ale i ten je zde relativní. Protože je to málo pracné. Tolik k přípravě škvarků z vepřového sádla. Pomazánka je pak ještě snažší. Protože já, a i vy po přečtení následujícího textu budete mistry v přípravě jednoduché, chuťově skvělé a klasické české dobrůtky. Opět platí, nedělejte si to složité.

Škvarky

Suroviny

– 1kg vepřové sádlo
– 1dl voda nebo víno

 

Postup

1/ Ideální na přípravu je každopádně litina. Takže můj zamilovaný kastrol z IKEA a pokrájené kousky do něj. Pomalu zahříváme na nejmenším hořáku, střední plamen. A mícháme. Průběžně až do zblbnutí.

2/ Jakmile se na dně sádlo žečne škvařit a přichytávat, zalijeme půldeckou tekutiny. To víno není od věci. Prostoupí sádlem a dodá výsledku zajímavou chuť.

3/ Mícháme a mícháme a mícháme. Až je to hotové. Doporučuji škvarky odstavit a začít sbírat do cedníku o chvilku dříve, než máte pocit že je to hotové. Aby nezhořkly.

 

Škvarková pomazánka

Suroviny

– 100g škvarky
– 50g cibule
– 30g paprika nebo paprička
– 1ks stroužek česneku
– 1ks kyselá okurka
– 2ks vejce natvrdo
– 1čl hořčice
– mletá paprika
– sůl a pepř

 

Postup

1/ Pokud škvarky připravíme tradičně a postaru, tedy větší kousky a krájené, pak netřeba další sádlo, nebo dokonce snad majonézu. Opravdu jsem toto někde četl jako recept a bylo mi zle. Co má majonéza společného se škvarky a pomazánkou z nich???

2/ Netřeba se s tím babrat. Krájení a strouhání jsou zbytečné. První polovinu surovin až po okurky prostě semelte na střední „šajbě“ mlýnku. Je to pomazánka a proto je potřeba mít v obsahu kde co, ovšem netřeba „struktura s kousavými kousky“.

3/ Ten zbytek, vajíčka například. Taky je příliš nešetřím. Vypadá to sice hezky, když jsou opravdu kousky ve výsledku, ale opět, je to jen pomazánka. Takže protlačíme strunkou a pak ve výsledek dopracujeme krátkým docela prudkým vyšleháním metličkou. Ručně.

Mixér netřeba

Chceme sice pomazánku, ale jemná pasta už je o něčen jiném. Takže tady už rozumně a s jemností přiměřenou požadovanému výsledku.

No a to je celé

Tentokrát jsem se dělil s kolegou v práci. Ráno jsem mu přinesl po jeho noční a sobě k snídani pěknou porcičku. Pavel byl, myslím, docela nadšen a tím pádem i já. Není nad ten pocit. Když se o dobré jídlo podělíte a ten dotčený je opravdu spokojen.

Zdroj: http://www.moje-dobroty.cz/kvarky-a-kvarkov-pomaznka/


Víte že ....

Každý Čech, včetně kojenců, sní ročně 41 kilogramů vepřového masa a z toho plnou polovinu ve formě masných výrobků - nejčastěji uzenin. Prase je z fyziologického hlediska člověku nejpodobnějším domácím zvířetem. Pro růst každého kilogramu masapotřebuje prase průměrně 2,8 kg krmných směsí. V ekologických chovech doshuje tato hodnota až 5,5kg.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty