Vepřové kotlety po avignonsku

... aneb Cotelettes de porc á la mode d´Avignon

Kotleta (z francouzského côtelette, tedy „žebírko“, to původem z francouzského côte, resp. latinského costa, tedy „bok“, „žebro“) je plátek masa z boku zvířete poblíž páteře, zpravidla s kostí. Kotleta může být vepřová, telecí, jehněčí, řidčeji hovězí.

Na dnešní recept budeme potřebovat :

  • 4 vepřové kotlety
  • 2 zelené papriky
  • 4 středně velká rajčata
  • 250 g žampionů
  • 3-5 lžic oleje
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 125 ml červeného vína
  • 3 lžíce směsi sekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, kerblík,..)
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka

Kotlety omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Poté je obalíme v mouce.

Papriky rozpůlíme, vyřízneme stopku a semeník, lusky omyjeme a nakrájíme na nudličky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, vyřízneme stopky a dužninu nakrájíme na plátky. Žampiony očistíme, omyjeme a rovněž je rozkrájíme na plátky.

Rozehřejeme olej, kotlety na něm po obou stranách opečeme, vyjmeme a uchováme v teple. Do tuku vložíme pokrájenou papriku a dusíme asi 10 minut. Přidáme plátky rajčat a žampionů a opět podusíme. Přilijeme červené víno a dodáme rajský protlak, prohřejeme, osolíme a opepříme. Kotlety položíme na zeleninu a společně dusíme ještě 15 minut.

Maso pak rozložíme na předehřátou mísu, pokryjeme zeleninou a posypeme sekanými bylinkami. Podáváme s vařenými bramborami a míchaným salátem.

Zdroj: http://babinet.cz/clanek-19400-veprove-kotlety-po-avignonsku.html


Víte že ....

Prasnice je schopna každý rok vychovat více ne 30 selat a v jednom vrhu jich bývá mezi 10-16 selaty. Prasata jsou jedním z největších konzumentů obilí. Zatímco lidé spotřebují přibližně 2 mil. tun obilovin, hospodářská zvířata více než 3 mil.tun. Nejvíce prasat na světě je chováno v Číně. Z celkových 951 miliónů chovaných po celém světě je jeich 452 mil. (48%) chováno právě v Číně.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty