Kroupové jelítko

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění zřídka kdy. I když možná že to ani není na škodu, bůh ví, čim by jelítka byla dobarvená. Aby ve střívku nakonec nebyly jen kroupy , obarvené ( v lepším případě) krví. Protože v pořádném kroupovém jelítku je docela dost masa.

Na přípravu existuje několik různých receptů, my děláme tenhle recept na domácí jelítka. Na suroviny je docela krátký - jsou potřeba škvarky, kroupy, vepřový výřez, plíce, sádlo a samozřejmě vepřová krev. A klasické zabijačkové koření - sůl, česnek, pepř, majoránka a kmín.

Čerstvé vepřové škvarky pečlivě na jemno pokrájíme řezickou kolíbkou. Pozor na prsty!

Více zde: http://www.zabijacky.cz/news/kroupova-jelitka-starsi-bratr-jitrnic/

Víte že ....

Prasata jsou jedním z největších konzumentů obilí. Zatímco lidé spotřebují přibližně 2 mil. tun obilovin, hospodářská zvířata více než 3 mil.tun. Sele při porodu váží průměrně 1,3 kg. Za šest měsíců téměř zestonásobí svoji počáteční váhu. Prasnice je schopna každý rok vychovat více ne 30 selat a v jednom vrhu jich bývá mezi 10-16 selaty.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty