Čechy, Moravany a Slezany nejvíc zajímá… maso!

Každoročně řeší krajské veterinární správy a Městská veterinární správa Praha nejvíce stížností na prodej masa a masných výrobků. Je to zhruba kolem 40 % všech podaných stížností. Při pohledu zpět jich v roce 2011 bylo 260, v roce 2012 jich bylo 353, v loňském roce 371 stížností a za letošní první pololetí je to 170, takže lze očekávat, že celkový počet bude opět okolo 350.

Tyto údaje téměř dokonale krespondují i se zájmem o výsledky kontrol, které jsou k dispozici na webových stránkách Státní veterinární správy. Kontroly v tržní síti a kontroly na jatkách, to tvoří také prakticky 40 % zájmu o tyto údaje.

Dále jsou stížnosti na prodej na trzích a tržištích, každý rok kolem 50, což je 5 % z celkového počtu stížností.

Nejčastěji si spotřebitelé stěžují na nedodržování podmínek, které by mohly ohrozit zdravotní nezávadnost potravin (zejména skladování), dále na jakost, nesprávné značení potravin a hygienické podmínky při prodeji a manipulaci s potravinami. Každá stížnost je řešena a jsou přijímána příslušná opatření.

Určitý nárůst stížností za poslední roky vyplývá ze zvýšeného zájmu veřejnosti o nezávadnost a jakost potravin, zejména v souvislosti s nedávnými evropskými aférami, jako byla ta s dioxiny či falšování hovězího masa koňským. Nutno dodat, že aféra s dioxiny v mase se ČR vůbec nedotkla a problémy s falšováním hovězího masa koňským byly v porovnání s řadou zemí EU zanedbatelné.

autor: Josef Duben, tisk. mluvčí SVS


Víte že ....

Pro růst každého kilogramu masapotřebuje prase průměrně 2,8 kg krmných směsí. V ekologických chovech doshuje tato hodnota až 5,5kg. V česku ročně vyrobíme 358 tisíc tun vepřového masa a sníme ho 575 tis. tun. To znamená, že pro zabezpečení dostatku je ročně třeba 40% masa dovézt. Výrobní cyklus od inseminace prasnice až po prodej z toho narozeného zvířete trvá 9 měsíců?

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty