Jak grilovat sele...

Ugrilovat celé sele není zase tak jednoduchou záležitostí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Toto je zkouška opravdového mistra rožně, zvláště když začnete nejdříve s malým prasátkem. Sele vážící asi 25 kg je dostatečně lehké, aby obsluhu zvládlo několik lidí, a přitom dokáže nasytit asi 25 hladových krků. Příprava grilování je celkem rychlá – dokážete ji udělat během dopoledne. Jakmile jste zvládli malé prasátko, můžete postoupit k většímu, až nakonec ugrilujete a vyudíte padesátikilového vepře a nasytíte celé sousedství.

Zde máte základní návod pro úpravu celého selátka, ale příprava celého velkého vepře je v zásadě úplně stejná:

  • Požádejte řezníka, aby připravil sele tak, aby leželo na grilu naplocho (bude to chtít částečně proříznout a rozlomit páteř). Dutinu vysušte kuchyňským papírem.
  • Vnitřek prasátka potřete olejem a důkladně ho osolte a opepřete.
  • Prasátko obraťte, kůži potřete olejem, osolte ji a opepřete.
  • Rozžhavte uhlí a nahoru dejte rošt. Šlehající plameny rošt očistí.
  • Když je uhlí zcela rozžhavené a pokryté popelem, rozdělte je lopatkou na dvě hromádky - jednu na místo, kde budou vepřová ramínka, druhou tam, kde budou kýty.
  • Dejte na uhlí několik dubových nebo hikorových špalíků nebo použijte namočené špalíčky z jiné dřeviny, nejlépe z ovocných stromů. Štěpiny by byly příliš malé.
  • Položte prasátko naplocho na rošt kostní stranou dolů.
  • Prasátko je nutno obrátit, když je spodní strana tmavě zlatá a kůže je tmavá od kouře.
  • Pomocí kleští nebo grilovacích rukavic a raději i pomocníka sele obraťte. Pokračujte v grilování prasátka, až je kůže křupavá a tmavě zlatohnědá.
  • Každou půlhodinu potírejte sele grilovací omáčkou.
  • Naposled obraťte sele, aby maso získalo křupavost. Všimňete si, jak je kůže křupavá, až praská.
  • Nezapomeňte potírat také kůži. Prasátko bývá hotové za 4-5 hodin.

Další užitečné rady:

  • První problém je s uložením selete před grilováním. Je to poněkud snadnější na venkově než v městských podmínkách. Zeptejte se svého řezníka, můžete-li si zakoupeného vepříka nechat u něj v chladnici. Budete ho ovšem muset požádat o několik dnů.
  • K uzení celého selete budete potřebovat udírnu o obsahu asi 210 litrů.
  • Pokud dostanete sele den před přípravou, můžete si udělat improvizovanou chladničku tak, že naplníte velkou nádobu (např. vaničku) ledem.
  • Je-li sele na váš gril příliš velké, požádejte řezníka, aby mu vyřízl páteř. Získáte tak dvě poloviny prasátka, se kterými se na grilu mnohem snadněji zachází.
  • Dobu grilování 4-5 hodin považujte pouze za hrubý odhad. Doba pečeních jednotlivých selátek je různá, závisí na jejich tvaru, na použitém grilu, na typu paliva, výšce roštu na ohněm i na počasí.

Víte že ....

Nejvíce prasat na světě je chováno v Číně. Z celkových 951 miliónů chovaných po celém světě je jeich 452 mil. (48%) chováno právě v Číně. Prase je z fyziologického hlediska člověku nejpodobnějším domácím zvířetem. Prasnice je schopna každý rok vychovat více ne 30 selat a v jednom vrhu jich bývá mezi 10-16 selaty.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty