Jitrničky

Ingredience:

  • půlka vepřové hlavy
  • 1,5 kg libového vepřového bůčku
  • 1 kg vepřových laloků
  • 1 kg vepřových plic
  • 500-700g vepřových jater
  • 700g domácího pečiva
  • 250g cibule
  • 5g majoránky
  • 80g česneku
  • 5g mletého pepře
  • 5g mletého nového koření
  • 1,5 litru vývaru z vařeného masa
  • Sůl
  • špetka mletého zázvoru

Postup:

Vepřové hlavy, bůček i laloky uvařte tak, aby maso zůstalo tužší, pouze plíce uvařte doměkka. Pečivo rozlamte nebo pokrájejte na velké kousky, namočte do vody, po chvilce dobře vymačkejte vodu a pečivo rozemněte. Maso z hlavy oberte a ostatní vykostěte a i s laloky, odblaněnými játry a s plícemi umelte v mlýnku na maso. K připraveným masným surovinám přidejte rozmělněné pečivo, utřený česnek, rozemnutou majoránku, pepř, nové koření, sůl, zázvor a tolik vývaru, aby prejt nebyl řídký. Plňte do připravených střev, uzavřete je špejlemi i na druhém konci a vložte do vařící vody (polévky). Var zakrátko zmírněte a vařte při teplotě 70-80 stupňů asi 15 až 20 minut podle tloušťky jitrnic. Je-li teplota vody při vaření vyšší, ochlaďte ji při vaření přídavkem studené vody, aby jitrnice nepopraskaly. Uvařené jitrnice vyjměte a opláchněte ve studené vodě. Po odkapání narovnejte jitrnice na vál nebo jiné dřevěné desky a nechejte je vychladnout.


Víte že ....

Každý Čech, včetně kojenců, sní ročně 41 kilogramů vepřového masa a z toho plnou polovinu ve formě masných výrobků - nejčastěji uzenin. Březost prasnice trvá 3 měsíce, 3 týdny a 3 dny? Prasata jsou jedním z největších konzumentů obilí. Zatímco lidé spotřebují přibližně 2 mil. tun obilovin, hospodářská zvířata více než 3 mil.tun.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty