Jitrničky

Ingredience:

  • půlka vepřové hlavy
  • 1,5 kg libového vepřového bůčku
  • 1 kg vepřových laloků
  • 1 kg vepřových plic
  • 500-700g vepřových jater
  • 700g domácího pečiva
  • 250g cibule
  • 5g majoránky
  • 80g česneku
  • 5g mletého pepře
  • 5g mletého nového koření
  • 1,5 litru vývaru z vařeného masa
  • Sůl
  • špetka mletého zázvoru

Postup:

Vepřové hlavy, bůček i laloky uvařte tak, aby maso zůstalo tužší, pouze plíce uvařte doměkka. Pečivo rozlamte nebo pokrájejte na velké kousky, namočte do vody, po chvilce dobře vymačkejte vodu a pečivo rozemněte. Maso z hlavy oberte a ostatní vykostěte a i s laloky, odblaněnými játry a s plícemi umelte v mlýnku na maso. K připraveným masným surovinám přidejte rozmělněné pečivo, utřený česnek, rozemnutou majoránku, pepř, nové koření, sůl, zázvor a tolik vývaru, aby prejt nebyl řídký. Plňte do připravených střev, uzavřete je špejlemi i na druhém konci a vložte do vařící vody (polévky). Var zakrátko zmírněte a vařte při teplotě 70-80 stupňů asi 15 až 20 minut podle tloušťky jitrnic. Je-li teplota vody při vaření vyšší, ochlaďte ji při vaření přídavkem studené vody, aby jitrnice nepopraskaly. Uvařené jitrnice vyjměte a opláchněte ve studené vodě. Po odkapání narovnejte jitrnice na vál nebo jiné dřevěné desky a nechejte je vychladnout.


Víte že ....

Sele při porodu váží průměrně 1,3 kg. Za šest měsíců téměř zestonásobí svoji počáteční váhu. Průměrná porážková hmotnost prasete se pohybuje mírně nad hmotnosti 110 kg. Z toho čistá hmotnost libového masa po odečtu kostí a tuku tvoří necelých 50 kg. Prase je z fyziologického hlediska člověku nejpodobnějším domácím zvířetem.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty