Jaké je vepřové maso

O vepřovém mase se traduje řada velmi zastaralých informací a mnohdy až pověr. Tou nejčastější a nejohranější je, že je tučné a nezdravé.

Jaké je vepřové maso?
Ač si to mnoho lidí nedokáže představit, prodělala jatečná prasata v posledních dvaceti letech obrovskou proměnu. Stejně jako všechny výrobky kolem nás se, změnila se i prasata a vepřové maso. Kdyby dnešní prasat, která jdou na porážku, viděl můj děda, zabručel by něco v tom smyslu jako: "chlapče, takový chudinky hubený a vy už to zabíjíte? Nakrmit byste to měli!".

Dnešní prase má na hřbetě 2-3 centimetry sádla, zatímco před patnácti lety to bylo přinejmenším třikrát tolik. A stejné je to i s obsahem tuku uvnitř svalů. Z dnešních analýz vyplývá, že obsah intramuskulárního tuku se pohybuje na úrovni 2% (ve 200 gramové porci jsou 4 gramy tuku!). To jsou hodnoty, které nejsou příliš vzdálené drůbežímu masu. V USA dokonce začali propagovat vepřové maso jako "nový druh bílého masa".

O tuku a chuti
V některých případech si myslím, že dokonce zacházíme příliš daleko. 
Zářným příkladem takového "extremismu" je právě Německo. Pokud si dáte tamní maso, často se vám bude zdát suché a málo šťavnaté. Němci totiž využívají velmi hojně supermasné plemeno prasat "Pietrain". To poskytuje velmi (ale skutečně velmi) libové maso. Zároveň se ale některé jeho kulinářské vlastnosti velmi zhoršují. Ač se to může zdát divné, i šlechtění má nemalý vliv na chuť a a vůni masa.

Nehodlám tvrdit, že pečený bůček, z něhož odkapává šťávička je vrcholem zdravé výživy. To rozhodně ne (ale zato je to obrovská dobrota)! Ale tak jako u všeho je důležitá přiměřenost. Mnoho částí vepřového masa má vynikající dietetické vlastnosti - no a ty zbývající nám zase chutnají o to více. Držme se proto zásady: "všeho s rozumem".

-red-


Víte že ....

Výrobní cyklus od inseminace prasnice až po prodej z toho narozeného zvířete trvá 9 měsíců? V česku ročně vyrobíme 358 tisíc tun vepřového masa a sníme ho 575 tis. tun. To znamená, že pro zabezpečení dostatku je ročně třeba 40% masa dovézt. Každý Čech, včetně kojenců, sní ročně 41 kilogramů vepřového masa a z toho plnou polovinu ve formě masných výrobků - nejčastěji uzenin.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty