Grilovaná vepřová žebírka

Žebírka jsou náročnější na tepelné zpracování, ale výsledek jistě stojí za to! Na čtyři porce budete potřebovat:

  • plát vepřových žebírek;

Marináda:

  • 4 lžíce oleje,
  • 5 lžic kečupu,
  • 2 lžíce medu,
  • 2 lžíce sójové omáčky,
  • 1 lžičku soli,
  • 1/2 lžičky majoránky,
  • 1/2 lžičky tymiánu,
  • 1/2 lžičky bazalky,
  • 1/2 lžičky pepře,
  • 1/4 lžičky chilli,
  • 1 dcl světlého piva,
  • 1 ks nahrubo nakrájené cibule,
  • 2 utřené stroužky česneku

Postup:

Žebírka rozsekneme na jednotlivé porce. Z uvedených ingrediencí smícháme marinádu, žebírka do ní naložíme a uložíme do chladu – nejlépe na celý den. Za uvedenou dobu maso přibližně šestkrát otočíme, aby natáhlo požadované aroma. Než začneme grilovat, marinádu slijeme a během grilování jí žebírka pravidelně potíráme.

vepřová žebírka

Pokud budeme žebírka správně grilovat – tedy při teplotě 120 až 160 °C společně s kouřem –, může to trvat i několik hodin. Že jsou žebírka hotová, poznáte podle toho, že jde maso lehce oddělit od kosti.


Víte že ....

Prase je z fyziologického hlediska člověku nejpodobnějším domácím zvířetem. Na světě je poraženo 1,3 miliardy prasat a ročně je vyprodukováno (a také spotřebováno) více než 100 milionů tun vepřového masa. Organizace spojených národl předpokládá, že se celosvětová spotřeba vepřového masa v průběhu příštích 20 let zvýší o 70%.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty