Grilovaná vepřová žebírka

Žebírka jsou náročnější na tepelné zpracování, ale výsledek jistě stojí za to! Na čtyři porce budete potřebovat:

  • plát vepřových žebírek;

Marináda:

  • 4 lžíce oleje,
  • 5 lžic kečupu,
  • 2 lžíce medu,
  • 2 lžíce sójové omáčky,
  • 1 lžičku soli,
  • 1/2 lžičky majoránky,
  • 1/2 lžičky tymiánu,
  • 1/2 lžičky bazalky,
  • 1/2 lžičky pepře,
  • 1/4 lžičky chilli,
  • 1 dcl světlého piva,
  • 1 ks nahrubo nakrájené cibule,
  • 2 utřené stroužky česneku

Postup:

Žebírka rozsekneme na jednotlivé porce. Z uvedených ingrediencí smícháme marinádu, žebírka do ní naložíme a uložíme do chladu – nejlépe na celý den. Za uvedenou dobu maso přibližně šestkrát otočíme, aby natáhlo požadované aroma. Než začneme grilovat, marinádu slijeme a během grilování jí žebírka pravidelně potíráme.

vepřová žebírka

Pokud budeme žebírka správně grilovat – tedy při teplotě 120 až 160 °C společně s kouřem –, může to trvat i několik hodin. Že jsou žebírka hotová, poznáte podle toho, že jde maso lehce oddělit od kosti.


Víte že ....

Vepřové maso v některých partiích obsahuje jen 1,2% tuku, což je obdobné jako u masa drůbežího. Průměrná porážková hmotnost prasete se pohybuje mírně nad hmotnosti 110 kg. Z toho čistá hmotnost libového masa po odečtu kostí a tuku tvoří necelých 50 kg. Prasnice dá každý rok více než 2 vrhy.

Created 2014 www.vyroba-stranek.cz - Virtuální prohlídky - all4U agency s.r.o. - recepty